S drev igenom slakt på allmännyttan

tunastrand äldreboende3000 gemensamt ägda lägenheter ska säljas i Luleå. Det beslutade S-majoriteten i kommunfullmäktige i måndags, med stöd av alla traditionellt borgerliga partier. Beslutet kan komma att bli en pyrrhusseger för Socialdemokraterna som nu snabbt undergräver det traditionella stöd partiet haft hos stora grupper låginkomsttagare.

Efter en tre timmar lång debatt och otaliga voteringar tog beslutet. 46 ledamöter stödde beslutet och 13 röstade avslag. Förutom Rättvisepartiet Socialisterna röstade Vänsterpartiet, Miljöpartiet och SD på avslag. Miljöpartiet och SD var dock inte i princip mot utförsäljningarna utan tyckte underlaget var för dåligt. Miljöpartiet skulle gärna se ombildningar till bostadsrätter istället för försäljning till stora fastighetsbolag.

– Argumentation från kommunledningen går emot all erfarenhet, både i Luleå och i landet. 1700 sålda lägenheter i Luleå har inte lett till nybyggnation, däremot till omfattande ombildningar. Inte heller i landet har ”marknaden” köst bostadskrisen. Tvärtom, fastighetsbolagen tjänar stora pengar på bristen, sade Jonas Brännberg från Rättvisepartiet Socialisterna.

Robert Lundqvist från RS visade att pratet om att teckna avtal för att företagen ska ta socialt ansvar samt bygga nytt inte hade någon grund:

– Sådana avtal finns inte. Och skulle de finnas – skulle fastighetsbolagen aldrig skriva på, alternativt ta ordentligt betalt för den risk det skulle innebära för deras vinster. Även de avtal som finns är, ur ett bostadsperspektiv mycket korta. Efter det finns ingen kontroll.

Socialdemokraternas svar saknade substans och dominerades istället av att ”vi tror”, ”känner oss trygga” och svepande om att ”företag inte är onda”. Det faktum att flera av de tilltänkta köparna är kända för att totalrenovera och höja hyrorna med upp till 75 procent, inte har någon bostadskö utan handplockar hyresgäster efter eget tyckte, bemödade sig de inte ens att besvara. De få oppositionella röster som hörts inom S kf-grupp innan beslutet satt nu tysta, efter att offentligt blivit påhoppade av kommunalrådet Niklas Nordström med kravet att ”följ partilinjen”. Hade de haft någon verklig stridsvilja hade de dock utan problem kunnat hävda att det inte fanns någon ”partidisciplin” att följa eftersom S representantskap inte fått säga sitt i frågan.

Skandalöst nog lade Hyresgästföreningen ned kampen redan innan beslutet i kommunfullmäktige – när de med en insändare argumenterade att Lulebo borde ”sälja på rätt sätt”.

Trots att beslutet är taget kommer bostadsfrågan leva vidare, när effekterna av försäljningarna blir tydliga. Ännu kan också nya protester flamma upp, när det blir klart vilka områden som ska säljas. Det lär också bli en juridisk prövning av beslutet eftersom kommunfullmäktige ger Lulebo långtgående befogenheter att sälja, vilket kan strida mot kommunallagen.

RS Luleå

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s